Blique

Projekt / Blique   Mer information

Med ena foten i det äldre, artistiska Vasastan och den andra i det unga, framväxande Hagastaden är Blique by Nobis beläget mitt i Stockholms hjärta. Här finns en förhoppning om att sammanföra de båda stadsdelarna och skapa en samlingsplats för kreativa möten och evenemang.

Stor vikt har lagts vid att utforma sociala utrymmen och mötesplatser för arkitektur, design, konst, musik och mat. Högst upp i hotellet finns en takterrass som blickar ut över huvudstadens takåsar och längst ned en grönskande innergård, med restaurang och kök alldeles intill. Allt är tillgängligt för alla. Däremellan finns den stora, öppna lobbyn, utformad som byggnadens pulserande hjärta.

I grunden finns en magasinsbyggnad i betong, ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz på 30-talet, och en nyare kontorsbyggnad ritad av Alenius-Silverhielm-Åhlund på 90-talet. Det är utifrån detta arkitektoniska arv som designkonceptet har utformats. Brädmotgjutna betongytor förstärkta av detaljer i stålplåt och metall skapar en rå, urban grund, som i sin tur mjukas upp av varma, naturliga material som trä och läder. I funktionalistisk anda är det materialval som kan dubbelspela både som dekor och för funktionalitet.

Färgpaletten domineras av milda gråa toner, med inslag av natur, svart och brunt. Samma brädmotgjutna betong som i de sociala ytorna syns i rummen, vilka är designade efter en tanke om intuitivt användande; det ska vara lätt för gästen att förstå hur rummet nyttjas bäst. Ett förvaringssystem i svart smide bidrar till modularitet och gör det möjligt att smycka rummet med personliga tillhörigheter.

Badrummen är klädda i en vit Terazzo med bärnstensblänk som väver samman färgpaletten med rummets varma toner.

I arbetet med Blique by Nobis har vi utgått från kontexten, med ambitionen att lyfta de kvalitéer som redan fanns i byggnaden och ge den ett nytt liv.

Läs mer

BliqueBlique Situationsplan Tig 01BliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBliqueBlique