Skip to content
Det store blå

Det store blå   Mer information

Namn
Det store blå

Täckt i veckat glas är fasaden en direkt hälsning till havet. För precis som ytan döljer havets rikedomar är det innanför de blåa glasfasaderna som husets verkliga tillgångar finns. Forskning och kunskap.

Fornebu, strax utanför Oslo. Norska REV Ocean sökte efter en signalbyggnad och ett huvudkontor med plats för både arbetsplatser, forskning, undervisning och inte minst möten mellan människor.

Fyra kontor bjöds in att tävla om att få rita World Ocean Headquarters (WOH). Det vinnande förslaget kännetecknas av dess skimrande blå yttre. Vi döpte huset till Det Store Blå. Hur himmelen speglas i fasadens glasvågor eller från vilken riktning byggnadens avtrappande volym betraktas kommer ge helt olika upplevelser av byggnaden.

REV Oceans nya huvudkontor kommer att bli en ungefär 60 våningar hög byggnad med plats för ett antal publika ytor på olika nivåer. Här kommer bland annat att finnas ett större mötescenter med konferenslokaler för omkring 900 personer. Plats för utställningar, hotell, kafé samt en takrestaurang med utsikt över Oslo och Oslofjorden.

Det Store Blå värnar om havet, samtidigt är huset ett projekt som i sig självt strävar efter att vara i framkant gällande hållbarhet, både vad när det kommer till konstruktion och energi. Målet med byggnaden är att den ska generera minst lika mycket energi som den förbrukar.

Läs mer

Namn
Det store blå
Kategori
Tävlingar
Plats
Fornebu, Oslo
Uppdragsgivare
REV Ocean
Det store blåDet store blåDet store blåDet store blåDet store blåDet store blåDet store blåDet store blå