Nationalmuseum

Projekt / Nationalmuseum   Mer information

Nationalmuseum i Stockholm uppfördes efter Berlinarkitekten Friedrich August Stülers ritningar, baserat på hans originalarkitektur har Wingårdhs tillsammans med arkitekt Erik Wikerstål öppnat upp, återställt och moderniserat byggnaden.

Det mesta nya syns inte, det är dolt i väggar, tak och under golv men i den södra ljusgården, som tidigare var förbyggd, står ett stort hisstorn. Det är klätt i en glimrande väv av oxiderad mässing och löser mycket av muséets logistik. Från källaren kommer utställningsföremålen och lyfts till sina platser. Hissen tillåter rejält stora och tunga objekt, så den tar plats. En oblyg monolit som kan frakta allt från Johan Tobias Sergels flera ton tunga Amor och Psyke till livliga skolklasser. Den tidigare förbyggda södra ljusgården badar nu i ett lika behagligt som naturligt takljus, precis som den norra. De har båda täckts av glastak. Utåt format som en flack kupol, en diskret lösning som inte stör utsidan.

Inåt finns en risk för återkastat ljud och störande ljudnivåer. Den som besökt British Museums övertäckta gårdar vet precis hur bullrigt det kan bli under krökta glasytor. Så istället för att använda plana glas har varje fack formats som en flack pyramid. Det ger det reflekterade ljudet helt nya riktningar, slår sönder det och skickar in det i absorberande putsväggar. Ett närmast vetenskapligt svar på ett problem blev till ett skirt glastak, fullt av detaljer. För ett otränat öga, nästan artonhundratal i sitt uttryck. En solig dag kastar det hundratals triangulära skugg-pyramider över den drömska skulpturparken.

Nationalmuseum har moderniserats och anpassats för 2000-talet, samtidigt som 1800-talets charm och kvalitéer grävts fram, putsats och tagits till vara. En modern, uppsminkad tolkning av Stülers ursprungsgestalt.

Kategori Det nya i det gamla, Publikt
Plats Blasieholmen, Stockholm
Uppdragsgivare Statens Fastighetsverk
Storlek 20 000 kvm
År 2012 - 2018
Team Gert Wingårdh
Josefin Larsson
Andreas Stålberg
Fredrik Nilsson
Stefan Nilsson
Tord-Rikard Söderlund
Karolina Sporre
Jacob Brismo Ploetz
Robert Hendberg
Lars Kockum
Petter Fandén
Filip Mesko
Taito Lampinen
Emma Lindegård
Åsa Rhodin

Läs mer

NationalmuseumNationalmuseum2018 06 25 Nationalmuseet Schwarzplan2018 09 03 NM Ritningar Ovreplan GODKANDA roteradNationalmuseumNationalmuseumNationalmuseum2018 09 03 NM Ritningar Sektion GODKANDA 01NationalmuseumNationalmuseum2018 09 03 NM Ritningar Entreplan GODKANDA roteradNationalmuseumNationalmuseumNationalmuseum2018 09 03 NM Ritningar Takplan GODKANDA roteradNationalmuseum2018 09 03 NM Ritningar Kallarplan GODKANDA roteradNationalmuseumNationalmuseumNationalmuseum