Blique by Nobis has opened its doors

Journal / Blique by Nobis has opened its doors  More information

With one foot in the artistic neighborhood of Vasastaden and the other in youthful, emerging Hagastaden, Blique by Nobis is located right in the heart of Stockholm. The aspiration is to bring the two districts together and create a gathering place for creative meetings and events.

The new hotel lies on Gävlegatan in Stockholm and occupies two buildings from different decades – a concrete warehouse designed by Sigurd Lewerentz in the 1930s and a newer office building designed by Alenius-Silverhielm-Åhlund in the 90s. Together they have been transformed into an urban hotel.

“The work with Blique by Nobis has been a balancing act between preserving the existing and daring to challenge it. The result is a raw and honest but at the same time sharp interior, one that is respectful of history but also looks to the future,” says Kajsa Johanson, an architect at Wingårdhs.

Great emphasis has been given to designing social spaces and meeting places for architecture, design, art, music, and food. On top of the building is a roof deck that looks out over the rooftops of the capital city, and at the bottom is a courtyard with adjacent restaurant and kitchen. All of it is accessible to anyone. Between the two is a large, open lobby designed to be the beating heart of the building.

Its frame is provided by a concrete warehouse designed by Sigurd Lewerentz in the 1930s and a newer office building designed by Alenius-Silverhielm-Åhlund in the 90s. Wingårdhs has developed the design concept around the building’s architectural heritage.

Board-formed concrete surfaces enhanced by ironwork details create a raw, urban backdrop that is in turn softened by furnishings made from warm, natural materials like wood and leather. In the spirit of functionalism, the choice of materials serves the dual purposes of aesthetics and functionality.

“Together with Nobis we have developed a common method for how we approach the buildings they’ve chosen to establish themselves in,” says Helena Toresson, an interior designer at Wingårdhs who brought to the task experience from the earlier Nobis projects Miss Clara and Nobis Copenhagen. “The point of departure is always the building’s history and its distinctive character in combination with the casual elegance and the warmth that Nobis wants their hotels to exude.”

The color palette is dominated by soft gray tones with elements of buff, black, and brown. The same board-formed concrete found in the social spaces is visible in the guest rooms as well. A storage system made of black wrought iron adds a sense of modularity and makes it possible to decorate the room with personal belongings. The bathrooms are clad in a pale terrazzo with amber flashes that weaves together the color palette with the room’s warm tones.

In addition to 249 guest rooms, the Blique by Nobis offers 2220 square meters of public spaces, including Boketto, the restaurant adjacent to the courtyard, and the Arc Roof Deck with its view over Stockholm.

Blique by Nobis opens on April 26.

The work with the building shell has been a collaboration with Sweco Architects, who were selected for the job by Kungsleden, the property owner.

For more information or further questions, call Klara Grape at 010 - 788 11 19 or email klara.grape@wingardhs.se.

Download press kit

Read more

Wingårdhs designs office interiors in Sweden’s first skyscraper

17 Oct 2019

Wingårdhs is designing Sandqvist’s flagship in Paris

15 Oct 2019

The golden pentagon in Angered: a direct result of the collaboration between the Young Urban Developers and Wingårdhs

20 Aug 2019

Wingårdhs turns recycled fabric into a high-rising, interactive art installation at the Way Out West festival in Gothenburg

08 Aug 2019

Blique by Nobis has opened its doors

25 Apr 2019

Wingårdhs designs new chair for Gärsnäs

11 Apr 2019

Blique by Nobis opening soon

07 Mar 2019

Wingårdhs designs a new collection for Gemla

20 Feb 2019

Wingårdhs wins a land allocation agreement in Falsterbo

19 Feb 2019

Wingårdhs, JSB, and SBU merge to form a single company

18 Feb 2019

Malmö Saluhall and Nationalmuseum nominated for the Kasper Salin Prize

01 Feb 2019

Wingårdhs and Midroc Win a Land Allocation Agreement Competition in Ängelholm

17 Jan 2019

Zanat Tattoo Chair: Wingårdhs First Chair Is Here

14 Jan 2019

Nationalmuseum wins the 2018 Stone Prize

29 Nov 2018

Wingårdh Architects and Ingegerd Råman launch a lighting collection for Örsjö

27 Nov 2018

Wingårdh and Wikerstål Named Concrete Architects of the Year

23 Nov 2018

New chapter in Gert Wingårdh book series – Villa Hansson

15 Nov 2018

Wingårdh Architects starts a podcast together with Form magazine

14 Nov 2018

Wingårdh Architects designs the World Ocean Headquarters

09 Oct 2018

Wingårdh’s renovation of Nationalmuseum is finished, opening again after five years of work

09 Oct 2018

Eight Projects: From Liljevalchs to Nationalmuseum, by Gert Wingårdh

11 Sep 2018

Wingårdhs x Radisson Collection Strand Hotel

11 Sep 2018

Gert Wingårdh featured in an exhibition at Strandverket

30 Aug 2018

Villa Kristina, part two in the series of books on Wingårdh’s private homes

09 May 2018

Wingårdh and AART together win the competition to design one of Sweden’s largest secondary schools

12 Apr 2018

Wingårdh wins the 2018 Glass Prize for Umestan

12 Apr 2018

Wingårdh has designed the interior of Nobis Hotel’s new restaurant, Noi

15 Mar 2018

Tak Named “Best New Restaurant” in Wallpaper*!

11 Jan 2018

SEB + Wingårdh = Sweden’s best-looking office!

09 Nov 2017

Midroc and Wingårdhs win a land allocation agreement competition in Malmö

07 Nov 2017

Nobis Hotel Copenhagen: Neoclassicism meets contemporary design

12 Oct 2017

Wingårdh wins architecture competition for new office building in Krokslätt

14 Sep 2017

The Strand brasserie opens today

06 Sep 2017

Urban Design Prize Awarded to Malmö’s New Market Hall

01 Sep 2017

Ground broken for the addition to Liljevalchs Konsthall

23 Aug 2017