Laponia

Projekt / Laponia   Mer information

Belägen mitt i det karga näst intill orörda naturområdet mellan Jokkmokk, Porjus och Gällivare ligger Laponia, naturum och besökscentrum för de nationalparker som ingår i världsarvet Laponia.

En byggnad som för en stund lånar ett stycke mark av en sameby nedströms från det Stora Sjöfallet. Likt den samiska kåtan är eldstaden den centrala mötesplatsen. Mitt i den runda trähuset finns en öppen innergård där man både kan sitta i små grupper intimt förenade kring brasan eller samlas i stora skaror i förberedelse för vandringar ut i reservatet.

Samma innergård får olika funktioner beroende på säsong, vintertid fylls samma plats till bredden med snö och under vårens första veckor kan man följa smältprocessen genom insidans glasfönster. Snön blir också en del av arkitekturen och den runda formen gör att byggnaden sveps in i en våg av snö samtidigt som det vita pudret fyller ytterväggens breda spalter och bildar ett mönster.

Själva byggnaden sitter lätt på platsen. Kapade och staplade timmerbalkar bildar en liggande palissad formad som en cirkel. Invändigt består huset av en sekvens av rum, genom entrén möts man av en reception som i ena änden övergår i café och i andra änden i en eldstad. Här finns även ett observatorium, vars enda fönster blickar uppåt och genom vilket natthimlens skådespel kan betraktas.

Kategori Publikt
Plats Vietasjåkk, Gällivare
Uppdragsgivare Länsstyrelsen i Norrbottens län
Storlek 970 kvm
År 2008 - 2014
Team Gert Wingårdh
Jonas Edblad
Filip Rem
Peter Öhman
Anders Olausson
Sara Helder
Helena Toresson
Björn Nilsson
Elin Wallinder

Läs mer

LaponiaLaponiaLaponiaLaponiaLaponiaLaponiaLaponiaLaponia Modell 014 vit Schematiska bilder jubLaponiaLaponiaLaponiaLaponia