Liljevalchs+

Projekt / Liljevalchs+   Mer information

Allt ljus kommer från ovan. Etthundrasjuttio kvadratmeter glastak släpper in hela himlen i byggnaden.

Det hela är okomplicerat. En fyrkant fylld av gjutna takljuslanterniner. Två meter breda och två meter höga kvadrater. Två raka väggar, två lutande. Längst däruppe skiljer ett tunt glasmembran inne från ute. Nedanför leker ljuset precis så som vi vill.

Liljevalchs+ fungerar som komplement till den gamla konsthallen, som fortsatt välkomnar besökare från Djurgårdsvägen, medan vår byggnad vänder sig mot Falkenbergsgatan. Rollfördelningen är mer än bara visuell. Den ursprungliga entrén, etablerad som fundament i hela Liljevalchs och upplevelsen av dess arkitektur, behåller sin status. Vårt tillägg presenterar sig som ytterligare yta för utställningar, entré, butik och utveckling av Café Blå Porten.

Ursprungsbyggnaden har två plan. En källare och ovanpå den finns utställningsrummen. Tillbygget låtsas hålla samma ordning, men i själva verket har hela huset halvplan, så med lite god vilja har vår byggnad sex våningar. Formen är fyrkantig och gjuts som ett stort betongblock.

Ingegerd Råman har dekorerat husets fasader med glasklara flaskbottnar. De 6860 infattningarna skapar ett rutnät av glas.

Liljevalchs tillbyggnad drar sig tillbaka utan att huka. Som ett diskret stöd presenterar den sig intill den befintliga konsthallen ute på Djurgården. Ett litet precist ingrepp.

Kategori Det nya i det gamla, Tävlingar, Publikt
Plats Djurgården, Stockholm
Uppdragsgivare Fastighetskontoret, Stockholms Stad
Storlek 2 600 kvm
År 2013 – 2021
Team Gert Wingårdh
Niklas Carlén
Fredrik Nilsson
Stefan Nilsson
Alexandra Pripp
Max Lindgren
Andreas Dahlberg
Elin Fyhr
Sara Helder
Robert Hendberg
Anna Söderberg
Petter Hauffman
Pilutaq Larsen Ström
Alexander Hammarstrand

Läs mer

Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+Liljevalchs+