Skip to content
Marl

Marl   Mer information

Namn
Marl

Lång och smal som ett rör men massiv och orubblig som ett betongblock – mellan dessa ytterligheter rör sig tillbyggnaden till rådhuset i Marl, Tyskland.

Den ursprungliga byggnaden ritades av Bakema och van den Broek 1958–62. Tyngden i deras brutalism klingar åter i tillbyggnadens kraftiga murar, där platsens träd fått lämna avtryck. Bokstavligen. Ett par majestätiska träd på tomten måste fällas för att bereda plats åt huset, för att sedan formas i silikon. Minnet av träden blir till fotorealistiska, tredimensionella kaviteter i den nu mycket djupa betongväggen. En reliefkonst signerad konstnären Lars Bergström.

Läget bakom huvudbyggnaden gör att tillbyggnaden inordnar sig i platsens mönster. Samtidigt ger placeringen ovanpå entréns och caféets glaslådor betongröret en lätthet som den långa utkragningen mot sjön understryker.

Den sju gånger sju meter smala konsthallen är anpassad för att hysa tillfälliga skulpturutställningar. Tydliga ljusinsläpp från stora öppningar i olika riktningar varierar det 85 meter långa rummets karaktär och kopplar samman rummet till skulpturparken utanför.

En ny catwalk över det upprustade torget visar vägen rakt mot den nya entrén.

Läs mer

Namn
Marl
Kategori
Tävlingar, Publikt
Uppdragsgivare
City of Marl
Plats
Creiler Pl. 1, Marl, Tyskland
År
2005
Team
Gert Wingårdh
Per Söderberg
Gunilla Murnieks Andersson
Mikael Andersson
Mats Bengtsson
Fredrik Gullberg
Daniel Frickeus
MarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarlMarl