Skip to content

Nationalmuseum wins the 2018 Stone Prize

"A masterpiece where the stone is both a bearer of history and guides the museum into the future", says jury chairman Kai Marklin.

29 Nov 2018

Every year the Stone Prize is awarded by the Swedish Stone Industry Association to a project in Sweden that uses natural stone in an aesthetic, sustainable, and innovative way. In 2018 the honor was shared by Wingårdh Architects and Wikerstål Architects for the modernization of Nationalmuseum.

The Stone Prize has been awarded annually since 1983, and through the years the succession of winning projects has shown a breadth that reflects what a fantastic and multifaceted material natural stone is. According to the jury, Nationalmuseum is no exception to that tradition:

“It already looks like the atrium courtyards and the new stonework have always been part of the museum, but for the museum’s regular visitors there is of course a big difference,” says Kai Marklin, President of the Swedish Stone Industry Association.

The work on the building included replacing 1200 limestone blocks in the façade, and laying 3000 square meters of new pale gray and gray-brown Borghamn limestone on the walls and floors of new hallways and cloakrooms. In preparation for the restoration work, the designers returned to the original quarry in Borghamn to find hues that would correspond to the limestone used in the original 1866 museum.

“We manage many culturally historically valuable buildings in which stone is an important part of the function and the design, from Stockholm Palace to Karlsborg Fortress,” says Torun Hammar, a project manager for the Swedish National Property Board. “It is therefore valuable that the high quality of the stonework in the Nationalmuseum really comes to the fore. The stone plays a significant role in the experience of the building, on the exterior as well as the interior.

The jury’s statement: “The ambitious modernization of Nationalmuseum is a shining example of stone’s ability to dissolve the boundaries between different eras and join together visions for every age. It is a renewal that is anchored in history and a contemporary leap into the future, always with an open door and a warm welcome.”

For more information or other questions, call Klara Grape at 010 - 788 11 19 or email klara.grape@wingardhs.se.

Planeten 2: Undergången

17 Dec 2018

Nationalmuseum wins the 2018 Stone Prize

29 Nov 2018

Wingårdh Architects and Ingegerd Råman launch a lighting collection for Örsjö

27 Nov 2018

Wingårdh and Wikerstål Named Concrete Architects of the Year

23 Nov 2018

New chapter in Gert Wingårdh's book series – Villa Hansson

15 Nov 2018

Wingårdh Architects starts a podcast together with Form magazine

14 Nov 2018

Wingårdh Architects designs the World Ocean Headquarters

09 Oct 2018

Wingårdh’s renovation of Nationalmuseum is finished, opening again after five years of work

09 Oct 2018

Eight Projects: From Liljevalchs to Nationalmuseum, by Gert Wingårdh

11 Sep 2018

Wingårdhs x Radisson Collection Strand Hotel

11 Sep 2018

Gert Wingårdh featured in an exhibition at Strandverket

30 Aug 2018

Kristina’s House, part two in the series of books on Wingårdh’s private homes

09 May 2018

Wingårdh and AART together win the competition to design one of Sweden’s largest secondary schools

12 Apr 2018

Wingårdh wins the 2018 Glass Prize for Umestan

12 Apr 2018

Wingårdh has designed the interior of Nobis Hotel’s new restaurant, Noi

15 Mar 2018

Tak Named “Best New Restaurant” in Wallpaper*!

11 Jan 2018

SEB + Wingårdh = Sweden’s best-looking office!

09 Nov 2017

Midroc and Wingårdhs win a land allocation agreement competition in Malmö

07 Nov 2017

Nobis Hotel Copenhagen: Neoclassicism meets contemporary design

12 Oct 2017

Wingårdh wins architecture competition for new office building in Krokslätt

14 Sep 2017

The Strand brasserie opens today

06 Sep 2017

Urban Design Prize Awarded to Malmö’s New Market Hall

01 Sep 2017

Ground broken for the addition to Liljevalchs Konsthall

23 Aug 2017